Medische voetzorg

Naast de standaard pedicure behandelingen heb ik mij  gespecialiseerd in de behandeling van risicovoeten. Deze specialistische behandelingen zijn gericht op verlichting en voorkomen van ongemakken of complicaties. In overleg met uw huisarts kunt u ook doorverwezen worden naar een podoloog of specialist die uw voeten zal  onderzoeken en de passende zorg zal aangeven, zodat uw zorgverzekering kan vaststellen welk deel van de behandeling vergoed wordt.

 

Diabetische voet

Diabetes mellitus of te wel suikerziekte is een van de ziektebeelden die de laatste jaren erg hard groeit. 

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun voeten. Dat heet 'diabetische voet'. Het is belangrijk dat je je voeten goed verzorgt en checkt om problemen te voorkomen. Door vakkundige voetscreening en – verzorging kunnen problemen in een vroeg stadium herkent en of zelfs voorkomen worden. Door de diabetes kan doorbloeding en het gevoel in de voet verminderen. Ook kan de stand van de voeten veranderen.

De meest voorkomende complicatie bij een diabetische voet is neuropathie. Deze zenuwaandoening is blijvend en kan leiden tot pijnlijke voeten of het verlies van het gevoel in uw voet.  Tijdens de behandelingen zal ik u  deskundig advies geven over de keuze van uw schoeisel en verzorging van uw voeten. Het kan ook zijn dat ik u eerst zal doorverwijzen naar een podotherapeut.

Naast zenuwaandoeningen, zijn problemen met de doorbloeding veel voorkomende complicaties. Ischemie of slechte bloedsomloop is een zeer ernstige aandoening en de belangrijkste reden voor amputaties.

Wat merk je bij een diabetische voet?

  • koude voeten of juist warme of gezwollen voeten
  • verkleuringen van je tenen en voeten (wit, blauw, rood)
  • minder gevoel in je voeten en wondjes waar je niets van voelt
  • ongevoeligheid voor warmte of kou
  • overgevoeligheid bij zelfs lichte druk
  • tintelende voeten of krampen in een voet of been
  • nieuwe eeltplekken

Wat kun je doen om voetproblemen bij diabetes te voorkomen?

  • houd je bloedsuiker zo goed mogelijk
  • gebruik een verzorgende crème om de huid soepel te houden
  • controleer je voeten dagelijks op wondjes, kloofjes en blaren
  • draag goed passende schoenen: zorg dat schoenen niet knellen of drukpunten hebben
  • controleer de binnenkant van je schoenen op oneffenheden, zoals een opgerolde zool
  • draag katoenen of wollen sokken zonder dikke naden
  • loop niet op blote voeten, ook niet thuis
  • knip nagels recht en niet te kort af
  • experimenteer niet zelf met wondjes, maar laat er meteen naar kijken

 

Reumatische voet

Veel mensen met reuma hebben pijn of stijfheid in hun voeten. Problemen aan je voeten ontstaan daarnaast ook door opgezwollen gewrichten, vergroeiingen of standsveranderingen van je voet. Je kunt daarnaast last krijgen van een veranderde drukverdeling onder je voeten of een kwetsbare huid en nagels. Daarom is een gespecialiseerde behandeling vaak nodig.

Ook komen er vaak nagelafwijkingen voor bij reumapatiënten, zoals o.a.: verkleuringen, verdikte nagels, dunne nagels, brokkelige nagels, eeltvorming onder de nagels, ruwe, gespleten nagels. Dankzij speciale scholing en het toepassen van bepaalde technieken kunnen diverse klachten gedeeltelijk dragelijk of verholpen worden.

 

Verwaarloosde voet

Verwaarloosde voeten zijn voeten waar geen of weinig aandacht aan geschonken is ten aanzien van verzorging en/ of behandeling. Het risico van een verwaarloosde voet is het ontstaan van (ernstige) complicaties.

Tijdens de behandeling zal ik uitleg geven over de dagelijkse zorg voor de voeten en passende schoenen.

Typische verschijnselen zijn eeltvorming, likdoorns , ingroeiende nagels, schimmelinfecties en ramshoornnagels. Het van groot belang, dat er hiermee secuur te werk wordt gegaan om de kans op wondjes en complicaties te minimaliseren. De behandeling vergt vaak meer tijd en heeft professionele zorg nodig. 

Bij de intake zal ik na de screening mijn advies geven en het behandelplan bespreken

 

Oncologische voet

Heeft u kanker dan kunt u geconfronteerd worden met voetproblemen. Door de behandeling tegen kanker kan uw weerstand sterk verminderen en kunnen er uiteenlopende complicaties aan de voeten ontstaan. Indien een behandeling noodzakelijk is, zal ik dit  dit, in overleg met u ,afstemmen met uw behandelend arts. Het doel van de voetbehandeling is om uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. 

Voor patiënten die een chemo-behandeling of bestraling hebben ondergaan is professionele voetverzorging zeer belangrijk.  Door de behandelingen kan een aantal vervelende bijwerkingen aan nagels en huid van de voeten optreden. Een goede professionele behandeling en voetverzorging kan een grote positieve invloed hebben op het leefcomfort.  Oncologische voetzorg wordt altijd verleend in afstemming met het behandelteam van de patiënt om op die manier de behandelingen goed op elkaar af te kunnen stemmen.

 

Antidruktechnieken

Deze technieken zijn bedoeld om drukplekken op of onder de voeten en of tenen te ontlasten. Dit kunnen drukplekken zijn door eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, maar ook de bekende “hallux valgus”. (hallux valgus is de dikke knobbel aan de zijkant van de grote teen).

 

Orthesiologie

Orthesiologie is een techniek welke dient voor het ontlasten van diverse druk­plekken, met name aan en tussen de tenen.             

De ortheses brengen verlichting bij, veelal, pijnlijke voeten.
De orthese is een soepel elastisch en zacht hulpmiddel van siliconen. De orthese wordt speciaal voor u op maat gemaakt,

De ortheses zorgt voor druk­ontlasting en bescherming en kunnen voorkomen dat uw klachten erger worden.

Een orthese kan toegepast worden bij:

  • Een weke likdoorn tussen de tenen.
  • Drukontlasting bij een hamerteen of klauwteen.
  • Likdoornvorming op de tenen of onder de teenkopjes.
  • Bescherming van de knok bij de grote teen.
  • Morton neuralgie (is een zenuw beklemming tussen het 3e en 4e middenvoetsbeen).
  • Hallux Valgus (is een vaak pijnlijk scheef staan van de de grote teen richting de kleine teen).

 

Nagelbeugeltechnieken

Heeft u last van ingegroeide nagels, dan kunt u door gebruik van een nagelbeugel dit voorkomen. Met een nagelbeugel wordt de groei gereguleerd en de druk  in de nagelwal vermindert, waardoor u geen of minder pijn ervaart. De beugel wordt op maat voor en op de nagel bevestigd om de nagel te dwingen tot normale groei. Als de beugel eenmaal is bevestigd groeit deze met de nagel mee en na verloop van tijd groeit hij eraf. Wel is regelmatige controle noodzakelijk. In sommige gevallen is het noodzakelijk deze behandeling enige malen te herhalen omdat de nagel veel weerstand biedt.

 

Nagelreparatie

Soms kan door een trauma of een schimmelnagel nodig zijn, dat de nagel gerepareerd moet worden. Met poly-acryl of gel wordt een reconstructie gedaan van uw nagel. Daardoor kunnen lelijke en brokkelige nagels er weer gezond en verzorgd uit zien.

Deze kunnen ook in een kleur gelakt worden met gewone of gellak.

 

 

 

 

(bronnen:  diabetesfonds/reumanederland/provoet)